Ciasto bananowe

Składniki:
– 250 g mąki krupczatki (ok. 1 pełna i 1/3 szklanki)
– 125 g miękkiego masła
– ½ szklanki cukru
– 2 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 3 średnie dojrzałe banany

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do osobnego pojemnika z proszkiem do pieczenia
i sodą. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na lekką papkę (nie musi być bardzo dokładnie). Masło miksujemy z cukrem
„na bielszy puch”, dodajemy po jednym jajku, a potem musimy całość dobrze zmiksować. Następnie dodajemy partiami mąkę z proszkiem
i sodą, nadal miksując do połączenia się ładnie składników. Na sam koniec dodajemy rozgniecione banany i mieszamy już delikatnie łyżką, by całość się ze sobą ładnie złączyła.
Przekładamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blaszki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni ok. 50 minut. Pierwsze 35 minut – piec nagrzany do 190 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy do końca wymaganego czasu. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, warto sprawdzić patyczkiem czy się już upiekło.