- Makaron z kukurydzą i groszkiem: do ugotowanego ulubionego makaronu dodajemy kukurydzę Bonduelki i groszek Bonduelki; przyprawiamy delikatnie solą i suszonym tymiankiem.
- Szaszłyki z kurczaka lub indyka z kukurydzą na ciepło: piersi z kurczaka lub indyka kroimy na małe paski i nadziewamy na patyczki do grilla i pieczemy w piekarniku lub grillujemy na patelni; kukurydzę możemy podgrzać w piekarniku z mięsem lub na łyżeczce masła na patelni, dodając szczyptę suszonej słodkiej papryki.
- Sałatka z kukurydzą: kroimy kapustę pekińską lub inną sałatę. Dodajemy kukurydzę oraz pokrojoną w paseczki dobrą szynkę.
- Placuszki z kukurydzą: do zwykłego ciasta na naleśniki dodajemy kukurydzę Bonduelki. Można dodać też szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej. Wersja na słono: Do
- Kukurydza na ciepło z masłem i parmezanem: Na patelni lub w garnuszku wrzucamy kukurydzę Bonduelki, łyżeczkę masła i łyżkę startego parmezanu. Gotujemy kilka minut, aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wersja na słodko: zamiast parmezanu dodaj szczyptę cynamonu.
- ciasta oprócz kukurydzy dodaj pokrojoną w paseczki szynkę lub groszek Bonduelki i szczyptę suszonej bazylii oraz suszonej słodkiej papryki.
- Muffiny z kukurydzą na słodko: do tradycyjnego ciasta na muffiny dodaj kukurydzę, ? łyżeczki cynamonu oraz 2 łyżki syropu klonowego.
zdrowyprzedszkolak.pl