Składniki:
– 2 marchwie
– 1 łodyga selera naciowego
– 1 korzeń pietruszki
– 1/2 cebuli
– mały kawałek pora
– garść fasolki szparagowej ( może być konserwowa )
– 1 cukinia
– 4 pomidory
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 2 ząbki czosnku
– 1 1/2 wywaru drobiowego lub warzywnego
– sól, pieprz, bazylia, oregano, lubczyk, cząber, słodka i ostra papryka
– liść laurowy, ziele angielskie
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Marchew, pietruszkę, por, seler drobno pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek przez około 10 min. Pod koniec smażenia dodać czosnek.Warzywa wrzucić do bulionu.
- Gdy marchew zmięknie można dodać do zupy pokrojona cukinię i obrane ze skóry, pokrojoną w cząstki pomidory. Po 10 minutach dodać fasolkę szparagową.
- Doprawić zupę przecierem pomidorowym, solą, pieprzem, ziołami i papryką w proszku, ewentualnie odrobiną cukru ( jeśli zupa będzie kwaśna).
- Osobno ugotować drobny makaron i dodać go do każdej porcji.